به گزارش صدخبر ؛ دموکراتها و لیبرالهای پروپاقرص که دلشان نمیخواهد چهار سال ریاستجمهوری دانلد ترامپ را تحمل کنند، هنوز هم کورسوی امیدی هرچند اندک دارند. هیلاری کلینتون هنوز هم شانس ورود به کاخ سفید را دارد. اما چگونه؟ برای اطلاع از نظام انتخاباتی آمریکا و مراحلی که هنوز در این انتخابات طی نشده و اتفاقاً هم میتواند رأی مردم را عوض کند و هم نکند! ادامه این گزارش را بخوانید.
آنچه مردم آمریکا از «مجمع الکترال» میدانند
انتخابات ریاستجمهوری در آمریکا دومرحلهای است. مردم در ماه نوامبر (و بعضاً رأیگیری زودهنگام) در انتخابات شرکت میکنند و به نامزد مدنظر خود (همراه با گزینه معرفیشدهاش برای معاونت اول) رأی میدهند. با وجود این، کسانی که مردم دارند به آنها رأی میدهند (اگرچه بسیاری از مردم آمریکا نمیدانند) رئیسجمهور و معاون اول او نیستند، بلکه تعدادی از افراد هستند که متعاقباً قرار است رئیسجمهور را انتخاب کنند.
اگر میخواهید بیشتر درباره ناآگاهی مردم آمریکا نسبت به نظام دومرحلهای انتخابات در کشورشان و همینطور مسائل سیاسی دیگر بدانید، به این آمارها توجه کنید: از میان افرادی که «سِمت منتخب» داشتهاند، 43 درصد نمیدانند که مجمع الکترال یک انجمن مبتنی بر قانون اساسی است که رئیسجمهور را انتخاب میکند. 20 درصد از این افراد، تصور میکنند که این مجمع (کلمه college در انگلیسی معنای رایجتر دانشکده را دارد) «افرادی را آموزش میدهد که به دنبال رسیدن به مقامات بالا[ی سیاسی و غیره] هستند» یا اینکه «برای نظارت بر اولین مناظرههای انتخابات ریاستجمهوری تشکیل شد که از تلویزیون پخش میشدند.» توجه کنید که این آمار مربوط به افراد عادی نیست، بلکه مربوط به افرادی است که تا کنون سمتهای منتخب داشتهاند.
آمارهای عجیب دیگری هم وجود دارد: نیمی از افراد بالغ در آمریکا نمیتوانند هر سه قوه حکومتی در کشورشان را نام ببرند. تنها 54 درصد از این افراد میدانستند که اختیار اعلام جنگ در آمریکا به دست کنگره است. حدود 40 درصد به اشتباه این اختیار را متعلق به رئیسجمهور میدانستند.
هیلاری کلینتون تا این لحظه بیش از 650 هزار رأی مردمی بیشتر از دانلد ترامپ به دست آورده است؛ اختلافی که ممکن است از این هم بیشتر شود. اگر بنا به رأی اکثریت باشد، کلینتون باید رئیسجمهور بعدی آمریکا یا به اصطلاح «رئیسجمهور منتخب» اعلام شود، اما نظام دومرحلهای موجب شده تا ترامپ جای کلینتون را بگیرد. کارشناسان بیشماری این نظام انتخاباتی را نقد کرده و آن را بر خلاف اصل هر نفر یک رأی دانستهاند.
در اینجا نمیخواهیم نظام انتخاباتی آمریکا را به طور کامل تشریح کنیم؛ این موضوع در گزارشی که مشرق پیشتر منتشر کرده، به طور کامل و واضح شرح داده شده است. موضوع گزارش حاضر این است که آیا کلینتون که آرای مردمی بیشتری هم دارد، هنوز شانس ریاستجمهوری را دارد یا نه.
برای آنکه یک نامزد در آمریکا رئیسجمهور شود، باید دستکم 270 رأی الکترال را از مجموع 538 رأی به دست آورد. در این صورت، حتی اگر آرای مردمی او کمتر از نامزد دیگر هم باشد، باز هم رئیسجمهور خواهد شد. مسئله از این هم پیچیدهتر و البته عجیبتر است. قوانین ناظر بر عملکرد اعضای مجمع الکترال تضمین میکند که رأی مردم تقریباً هیچ موضوعیتی در انتخاب رئیسجمهور نداشته باشد.
چنانکه توضیح داده شد، هنوز نتیجه انتخابات آمریکا قطعی و نهایی نیست، بلکه طبق قانون اساسی آمریکا افرادی که با رأی مستقیم رئیسجمهور آمریکا را انتخاب میکنند، اعضای مجمع الکترال هستند که 19 دسامبر (29 آذر) در ایالتهای خود جلسه میگیرند و رئیسجمهور را تعیین مینمایند. بنابراین مهمترین سؤال این است که رأی این افراد را چه معیاری تعیین میکند.
بعد از رأیگیری عمومی در آمریکا، مشخص میشود که مردم در هر ایالت، تمایل بیشتری به کدام نامزد انتخابات داشتهاند. اعضای مجمع الکترال آن ایالت نیز طبیعتاً باید بر اساس رأی مردم، نامزد مدنظر را انتخاب کنند. با این وجود، قانون اساسی آمریکا اعضای مجمع را ملزم به این کار نکرده است. بنابراین روی کاغذ، هر عضو مجمع الکترال میتواند بر اساس نظر شخصی خود به نامزدی رأی بدهد که خودش صلاح میداند رئیسجمهور آینده آمریکا باشد.
نظرات شما عزیزان: